Fordon

Välkommen att lämna in dina skrotbilar och tunga fordon 
till oss på Skrotfrag. Vi har 22 anläggningar där vi är auktoriserade av Länsstyrelsen och kan avregistrera fordon hos Transportstyrelsen. Så vi tar hand om hela kedjan från sanering till återvinning av materialen i fordonet. Som en av Sveriges största bilskrotare garanterar vi att fordon omhändertas enligt gällande lagstiftning, så att du kan känna dig trygg med att ditt fordon tas om hand med omtanke för miljön.

Lämna och hämta

Du är alltid välkommen att lämna in ditt fordon till oss, och skulle du inte ha möjlighet att transportera fordonet på egen hand erbjuder de flesta av våra anläggningar hämtning. Kontakta din närmsta anläggning för att få veta mer.

Så här går det till

Följande handlingar behövs vid skrotning av ett fordon:

Om du själv lämnar in ditt fordon för skrotning:

 • Registreringsbevis, del 2 (gul del).

 • Giltig legitimation.

 • Utbetalning sker via bankkonto eller Swish.

Fordonet lämnas för skrotning av ett ombud:

 • Registreringsbevis, del 2 (gul del) signerat av ägaren.

 • I fältet övrig anmälan skriver ägaren: 
”Jag godkänner att bilen lämnas till skrot.”

 • Ifylld och underskriven fullmakt från ägaren. Ladda ner en pdf för utskrift här.

 • Giltig legitimation på ombudet och ägaren.

Om du saknar registreringsbevis kan du ringa din närmsta 
anläggning så hjälper vi till, eller beställa ett nytt här.

OBS! Innan du beställer ett nytt registreringsbevis tänk på följande: Registreringsbeviset är tvådelat, den delen som behövs för att skrota en bil är gul. Det är endast det SENASTE registreringsbeviset som gäller, detta innebär att om du beställer ett nytt bevis och sedan hittar det gamla så gäller inte det gamla längre.

Betalning

När du lämnat in fordonet till oss sköter vi resten. Vi ser till att fordonet blir avregistrerat via Transportstyrelsen, som i sin tur skapar en återbetalning av vägskatt och försäkringspremie 
till dig i samarbete med ditt försäkringsbolag.

 • Utbetalning via bankgiro (gäller företag)

 • Du kan bli ”fakturakund” (gäller företag)

 • Insättning via bankkonto eller Swish (gäller privatperson)

Vad händer med fordonet sen?

 1. Efter att bilen lämnats för skrotning hos oss utfärdas ett mottagningsbevis elektroniskt genom direktkontakt med Transportstyrelsen.

 2. När mottagningsbeviset registrerats av Transportstyrelsen görs en avställning av fordonet och sedan ett ägarbyte till Skrotfrag.

 3. När detta är gjort är bilen avregistrerad.

 4. Eventuell återbetalning av vägskatt och försäkringspremie sköts av Transportstyrelsen och ditt försäkringsbolag.

 5. Nu börjar det viktiga arbetet att demontera fordonet för att vi ska kunna ta hand om järn, metaller och andra återvinningsbara material.

Garanti

Vi garanterar att bilen omhändertas enligt gällande miljölagstiftning. Det som tappas ur eller demonteras under miljösaneringen återanvänds eller destrueras i enlighet med Naturvårdsverkets regler och anvisningar. När fordonet är sanerat skickas det till en av våra fragmenteringsanläggningar för att återvinna metaller som råvara till stålverk och gjuterier.

Hitta en anläggning nära dig

Vi hämtar de allra flesta sorters avfall på plats hos dig. Vill du komma förbi har vi 25 anläggningar i södra och mellersta Sverige.

Vi använder cookies på den här sidan

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, för att kunna visa personligt anpassat innehåll, analysera trafiken på sidan och för att förstå var våra besökare kommer ifrån. Genom att välja ”Jag accepterar” ger du ditt samtycke. Du kan också välja ”inställningar” för att göra egna val.